Mød Kåre og Janus

Janus Berg og Kåre Hansen flyttede fra Nørrebro til Olstrup ved Haslev for at udleve deres havedrømme. Nu følger hele verden med, når de planter og høster.
Hele Janus Bergs (39) og Kåre Hansens (31) havehistorie begynder i en lejlighed på Nørrebro. Kåre er træt af den kedelige baggård og beslutter sig for at søge ejerforeningen om penge til et projekt, der skal skabe liv og grønne oaser i gården. Det får han, og sammen med sin nye kæreste Janus og en håndfuld naboer, sætter han gårdprojektet i gang.
”Vi lavede en havegruppe for naboer med grønne fingre. Vi lavede bede og plantede til, og det gjorde, at flere og flere begyndte at komme i gården for at snakke og være med. Det var rigtig hyggeligt,” husker Kåre.
Men efter et par år begynder parret at føle en længsel efter at komme ud af byen.

”Vi ville gerne ud, hvor der er mere ro, luft og ikke mindst en udsigt. Desuden ville vi gerne bygge noget op, det var helt og holdent vores eget – som der var perspektiv i, ” fortæller Janus.

 

Drømmen om egen forsyning
Efter længere tids huskiggeri falder valget på Haslev.

”Vi faldt helt klart for haven og huset, hvor der også er plads til mine forældre. Men der var flere ting, der talte for området. Vi har et ret stort netværk hernede. Og så er det stadig muligt for Kåre at arbejde som frisør i København,” fortæller Janus.

I foråret 2017 går det første store haveprojekt i gang. Janus og Kåre etablerer en køkkenhave med ni højbede formet som en sol, hvor de planter alt lige fra radiser til spuash. Ambitionen er at blive selvforsynende, og det lykkedes til fulde. Da efteråret nærmer sig bugner haven af grøntsager.

 

Lokale kendisser
Janus og Kåre brænder for haveprojektet og tager billeder af hele processen. Så da byggemarkedet Silvan lancerer en online gør det selv konkurrence melder de sig til og uploader deres billeder.

Det kommer til at give parret en større opmærksomhed, end de nogensinde har drømt om.

”Pludselig fandt vi ud af, at lokalavisen opfordrede folk til at stemme på os. Og vi blev stoppet på gaden i Haslev og spurgt, om ikke det var os fra Silvan-konkurrrencen. Den samme form for opbakning tror jeg ikke, vi ville have oplevet i København. Vi er meget taknemmelige, ” fortæller Kåre.

 

Verden ser med
Parret deler også billederne via Instagram-profilen @bergs_fairytale_garden.

En morgen da Janus åbner telefonen, tror han knapt nok sine egne øjne. En populær, amerikansk Instagram-profil har delt Janus og Kåres billeder, og det bevirket at parret har fået 1.000 nye følgere.

”Det lagde da lidt et pres på os. Vi vil jo gerne lave noget, der er så smukt som muligt. Men vi har fundet ud af, at de fleste jo bare elsker at følge processen, så det fjerner presset lidt,” siger Janus med et smil.

Kåre og Janus blev selvfølgelig én af de tre vindere i Silvan-konkurrencen og modtog 15.000 kroner i præmie til nye haveprojekter.

De er konstant i gang i haven.

 

Havebillederne her på siden er venligst udlånt er Kåre og Janus. Du kan se flere flotte billeder via Instagram-profilen @bergs_fairytale_garden

Læs mere om Haslev 

Se ledige boliger i Haslev