Mød Maria – en modig, norsk barista

Eventyrlyst og kærlighed til Danmark førte i december 2017 barista Maria Laug Eriksson (40), hendes mand Thomas og deres tre børn fra Norge til Nielstrup. Nu har Maria realiseret sin drøm og åbnet eget kafferisteri på Hesede Hovedgård.

– Vi er en impulsiv familie, der tager tingene, som de kommer, prøver det af og ikke er bange for at tage chancer, fortæller Maria Therese Laug Eriksson.

Udtalelser, der i den grad bliver bekræftet, når Maria fortæller sin historie om flytningen fra Norge til Danmark. For halvandet år siden rykker hun, manden Thomas og børnene Timian, Filip og Marthine teltpælene op i Norge og flytter til Nielstrup ved Haslev.

”Vi har været på mange campingferier i Danmark, og har altid elsket Danmark. Vi har tit leget med tanken om at flytte til hertil. Men det gør man jo ikke bare lige, når man har børn, netværk og familie i Norge.”

Ferie giver nye ideer

Et halvt år tidligere har familien været på en lang bilferie i hele Europa. Men på turen hjem kommer familien for sent til færgen fra Tyskland til Norge. Maria og hendes mand beslutter sig derfor for at køre igennem Danmark hjem.

– Vi har været på mange campingferier i Danmark, og har altid elsket Danmark. Vi har tit leget med tanken om at flytte til hertil, men det gør man jo ikke bare lige, når man har børn, netværk og familie i Norge,” fortæller Maria.

På vejen gennem Danmark kigger Maria og Thomas på boligannoncer på nettet. De bliver mere og mere begejstrede over områderne og ikke mindst huspriserne. Og så begyndte tankerne ellers at køre hurtigt. Skal de flytte til Danmark? Så skal det være nu, mens børnene er små.

 

”Vi gjorde det bare. Og var det helt forkert, kunne vi altid flytte hjem igen.”

Fra Norge til Nielstrup

Maria og Thomas bliver enige om, at svaret er ja! Så jobbene i Norge bliver sagt op og få måneder efter køber de et smukt bindingsværkshus i Nielstrup. I december 2017 flytter familien ind og børnene starter i børnehave og skole i Dalby.

”Vi gjorde det bare. Og var det helt forkert, kunne vi altid flytte hjem igen,” fortæller Maria.

Drøm om eget kafferisteri

Det første stykke tid pendler både Maria og Thomas til jobs i København. Men Maria, der har mange års erfaring som kursus- og kaffeansvarlig fra en større, norsk kaffevirksomhed, bliver mere og mere tændt på ideen om at åbne eget risteri. Hun begynder planlægningen blandt andet med god sparing fra Business Faxe.

Hun søger Faxe Kommune om tilladelse til at indrette et kafferisteri i garagen. Men godkendelsen trækker ud, og i venteperioden kontakter hun Gisselfeld Kloster for at fortælle om virksomhedsideen. Gisselfeld Kloster er begejstrede og inviterer Maria til at leje lokaler til et risteri bag ’Paradehuset’.

Lokalerne viser sig dog hurtigt at være for små til Marias ambitioner, og i mellemtiden blev et helt perfekt lokale på Hesede Hovedgård ledigt.

Hesede Hovedgård, der også ejes af Gisselfeld Kloster, er en del af Destination Gisselfeld. Udover det gode lokale, er der også andre virksomheder på Hesede Hovedgård, der sælger brugskunst, mad og vin.

Maria søger igen Faxe Kommune om tilladelse til at producere kaffe, og denne gang går det hurtigt med godkendelsen. Maria får derfor pludselig travlt med at sætte lokaler i stand, købe produktionsudstyr og finde et godt navn til virksomheden.

Den 8. juni 2019 åbner hun virksomheden KaffeLaug.

Dagen bliver en vigtig milepæl i Marias kaffedrøm. Men også en smule større end det projekt, som hun oprindelige havde forestillet sig i garagen i Nielstrup.

Vil gøre os kloge på kaffe

Bag navnet KaffeLaug ligger intentionen og ambitionen om at skabe engagement og gøre os kloge på kaffe. Hos KaffeLaug kan du derfor følge med, når Maria rister kaffen i den store kafferister i butikken. Du kan dufte og selvfølgelig også smage kaffe fra hele verden, som sælges i butikken. Maria har også lavet sin egen body scrub ud af kaffegrums, så mindst mulig kaffe går til spilde.

”Det er cirkulær økonomi i sin fineste form,” fortæller hun.

For Maria tænker nemlig også miljø ind, både i form af emballage, og hvordan hun kan mindske brugen af plastik.

Du kan allerede nu finde KaffeLaugs produkter på hylderne i SuperBrugsen i Dalby, i Café K i Haslev og i Frederiks Villa i Haslev og Faxe Ladeplads.